Veli-Pekka Lehtola:

Saamelaisten menneisyydestä voi puhua myös muuten kuin kolonialismin valossa

Veli-Pekka Lehtolan Entiset elävät meissä. Saamelaisten historiat ja Suomi (Gaudeamus 2022) nostaa kolonialismin rinnalla esiin saamelaisten arkipäivän historiatietoisuuden ja ”meijän historiat”. Teos sai Pohjois-Suomen kirjallisuusseuran palkinnon 15 000 euroa lokakuussa 2022.

Saamelaiset suomalaisetSaamelaisten historia vähemmistönä ja alkuperäiskansana houkuttaa usein suoraviivaisiin tulkintoihin alistetusta kansasta. Historian kipukohtia ja epäoikeudenmukaisuuksia ei tule sivuuttaa, mutta voiko saamelaisten historiasta puhua myös muuten kuin kolonialismin valossa, Veli-Pekka Lehtola kysyy. Yhtä olennaisia ovat vähemmälle huomiolle jääneet näkökulmat, kuten esivanhempien voima ja sopeutumiskyky sekä muut myönteiset kokemukset. 

Saatavilla myös e-kirjana ja äänikirjana, lukijana Niillas Holmberg, ks. https://www.gaudeamus.fi/teos/entiset-elavat-meissa/

Tiedote 10.10.2022

Vuoden 2022 Botnia-kirjallisuuspalkinnon voittajaksi valittiin Veli-Pekka Lehtola tietokirja Entiset elävät meissä. Saamelaisten historiat ja Suomi (Gaudeamus 2022). Palkintosumma on 15 000 euroa. Raati luonnehtii voittajateosta seuraavasti:

”Veli-Pekka Lehtolan Entiset elävät meissä. Saamelaisten historia ja Suomi on ainutlaatuinen, taitavasti kirjoitettu tietokirja, joka valaisee aihettaan ikään kuin sisältä päin. Se punoo yhteen tekijänsä syvää akateemista asiantuntemusta ja saamelaisen muistikulttuurin kerroksia, saamelaisten omia ääniä ja kokemuksia. Teos ei kuitenkaan tarkastele vain saamelaisuuden vaan myös pohjoisen historiaa. Lisäksi se on kansainvälisesti kiinnostava käsitellessään Euroopan unionin alueen ainoan alkuperäiskansan elävää menneisyyttä.”

”Lehtolan lähtökohta saamelaisten omasta historiatietoisuudesta ja ”meijän historioista” toimii erittäin hyvin. Teos on sujuvalukuinen ilman että siinä vedetään millään tavalla mutkia suoriksi tai tingitään tiedollisesta syvyydestä. Lehtola kirjoittaa inspiroivasti ja elävästi – kuivakkuudesta ei ole tietoakaan. Vahvasti tietoon pohjautuva teos onnistuu herättämään lukijassa syviä tunteita samalla tavoin kuin parhain kaunokirjallisuus.”

”Yhdessä kohdassa se saa lukijansa nauramaan, toisessa pyyhkimään kyyneleitä, mutta ennen kaikkea se avartaa lukijansa käsityksiä saamelaisten historiasta ja historian tulkinnasta. Lukija joutuu katsomaan itseään peiliin ja oppii jotain itsestään.
Entiset elävät meissä. Saamelaisten historia ja Suomi kertoo menneestä ja heijastaa tätä hetkeä, mutta ennen muuta se on tärkeä tuleville polville.”

Tiedote 1.10.2022

Lehtolan teoksesta toinen painos

Veli-Pekka Lehtolan tietoteos Entiset elävät meissä. Saamelaisten historiat ja Suomi on Gaudeamus-kustantamon mukaan mennyt hyvin kaupaksi, sillä siitä otetaan toinen painos. Ensimmäinen painos oli reilun tuhannen kappaleen suuruinen, mikä on kohtalaisen paljon tietokirjalle. Kirja julkaistiin maaliskuussa 2022.

Tiedote 9.9.2022

Lehtolan teos Botnia-palkinnon ehdokkaaksi

Lehtolan teos Entiset elävät meissä valittiin ehdokkaaksi Botnia-kirjapalkinnon saajaksi. 15 000 markan suuruisen palkinnon saaja julkistetaan lokakuun puolivälissä. Perustelujen mukaan ”teoksen perimmäinen pyrkimys on saamelaisten oman historiakäsityksen vahvistaminen, mutta teokseen tarttumista voi suositella lisäksi jokaiselle suomalaiselle, joka haluaa lukea oman maansa historiasta myös ne poistetut sivut.”

Palkintoehdokkaat valinnut raati korostaa Lehtolan kirjan toimivan saamelaisten historioita koskevan kollektiivisen unohtamisen vastalääkkeenä. Kirjailija ”ei kuitenkaan heristele opettavaisesti sormeaan eikä osoittele tai toistele sitä usein kuultua kertomusta, jossa alkuperäiskansa näyttäytyy pelkästään alistettuna kolonialismin uhrina, vaan valaisee aihettaan ikään kuin sisältäpäin. Tämä näkökulma tekee teoksen lukemisesta helppoa, vaikka aiheeseen paljon ristiriitoja liittyykin.”

Lehtola nostaa esiin saamelaisten arkipäivän historiatietoisuuden ja ”meijän historiat”, joita tarkastelemalla menneisyys voidaan nähdä monisyisemmin ja vivahteikkaammin kuin pelkkien vastakohta-asetelmien kautta.

Tiedote 4.6.2022

Kirjanjulkistus Inarissa Saamelaismuseo Siidassa

Lehtolan kirja julkistettiin Inarissa 3. kesäkuuta 2022 Saamelaismuseo Siidan uuden päänäyttelyn yhteydessä, jossa Lehtola on ollut käsikirjoittajana ja työryhmän jäsenenä. Saamelaiskirjailija ja monitaiteilija Niillas Holmberg haastatteli Lehtolaa uudesta kirjasta, jota hän piti tervetulleena avauksena: se monipuolistaa kuvaa saamelaisten historiasta ja haastaa liian yksikantaiset tulkinnat. Näihin kuuluu sekä kolonialismin ylikorostus että sen kieltäminen.

”Ei ole olemassa yhtä saamelaista historiaa tai saamelaista tapaa ymmärtää historia, vaan koko joukko saamelaisia historioita, jotka tulevat näkyviksi erilaisissa taustoissa ja näkökulmissa. Tämä voi hämmentää monia, jotka hakevat yksinkertaisia vastauksia kysymykseen saamelaisten ja historian suhteesta”, Lehtola totesi.

”Saamelaisilla on tarve tehdä tiliä koloniaalisen historian kanssa, joka kuvataan usein perinteiden yli vyöryvänä voimana. Paikallisella tasolla vaikeistakin kokemuksista kerrotaan kevyemmin huumorinkin avulla. Jokaisella saamelaisella on myös omat kokemuksensa, joiden soveltaminen laajoihin kolonialismikehyksiin tuntuu ongelmalliselta.”

Saamelaisten menneisyys on aina ajankohtainen, ja omat kertomukset ovat olennaisia keskusteltaessa esimerkiksi saamelaisia koskevasta totuus- ja sovintotyöstä. Lehtola tarkastelee myös näkökulmia palauttamispolitiikkaan, saamelaisia koskevien aineistojen saamiseen takaisin saamelaisten käyttöön. Palauttamispolitiikan tavoitteena on myös hahmotella uudelleen esineistä, kuten valokuvista, nousevaa tietoutta ja kokemuksia. Ne ovat siten tärkeä osa saamelaisten identiteettityötä.

Holmbergin ja Lehtolan keskustelusta Siidan auditoriossa muotoutui hieno kulttuuri-ilta, jossa kuultiin kaikkien Suomen saamelaisryhmien musiikkia. Hanna-Maaria Kiprianoff esitti leu´dd-kappaleen. Ailu Valle ja Mikkal Morottaja esittivät kaksi räppiä, joista toinen oli museon näyttelyssäkin kuultava esitys Saamenmaan vuosituhansista.

Kirjanjulkistus Helsingissä

Veli-Pekka Lehtolan kirjanjulkistus Helsingissä järjestettiin Historioitsijat yli rajojen -järjestön ja Gaudeamuksen järjestämässä tilaisuudessa 10. toukokuuta 2022 Rosebud-kirjakaupassa. Juontajana oli professori Teivo Teivainen ja Lehtolan lisäksi keskustelijoina tutkijat Áile Aikio ja Sirkka Ahonen. Lähetys striimattiin ja nauhoitettiin ks. https://www.youtube.com/watch?v=5jR6UxQdK28.

Muuta kirjan saamaa julkisuutta

"Saamelaisten oikeuksien kehitysvaiheita Suomessa." Esitelmä Kansallisen kulttuuriseuran tilaisuudessa Oulun Suomen Pankissa 30.11.2022. 

"Saamelaiset historian toimijoina – Näkökulmia lähimenneeseen." Esitelmä Historiat ja väestösuhteet -seminaari Suomen Kansallismuseolla 21.11.2022.

Käpylän kirjaston kirjailijailta 15.11.2022 klo 18 - Keskustelukumppanina on kansanmusiikin professori Heikki Laitinen.

Tornionlaakson museolla Torniossa 10.11.2022 klo 18. Kirjailijaa haastattelee Hannu Alatalo.

Helsingin kirjamessuilla Lonna-salissa lauantaina 29.10.2022 Botnia-palkinnon voittajaa haastattelee Oulun kirjailijaseuran sihteeri, kirjailija Jenni Räinä.

Oulun historiaseuran yleisöluento 19.10.2022 klo 18 - Veli-Pekka Lehtola: Saamelaisten historiat - kolonialismi ja arki, https://allevents.in/oulu/oulun-historiaseuran-yleis%C3%B6luento/200023164091140.

Aila-Liisa Laurila: Saamelaisten historiaa avannut Veli-Pekka Lehtola sai Botnia-palkinnon: "Saamelaisuus nousee usein esiin nonparellina." Kritiikin uutiset 16.10.2022, ks. https://kulttuuritoimitus.fi/artikkelit/artikkelit-kirjallisuus/saamelaisten-historiaa-avannut-veli-pekka-lehtola-sai-botnia-palkinnon-saamelaisuus-nousee-usein-esiin-nonparellina/. 

"Veli-Pekka Lehtolan saamelaisten historiaa käsittelevä teos sai vuoden 2022 Botnia-kirjallisuuspalkinnon." Yle Uutiset 10.10.2022. 

Entiset elävät meissä - saamelaisten historiat ja Suomi. Oulun yliopiston saamelaisen kulttuurin professori esitteli tuoreen kirjansa torstaina 9.6.2022 klo 17.30 Valveen Hso Konstila -kahviossa. Kirjailijaa haastatteli Hannu Sirén.

Jenny Kangasvuo: Saamelaiset historiantulkinnat, totuuden etsintä ja sovinnon vaikeudet. Kritiikin uutiset 5.6.2022, https://www.kritiikinuutiset.fi/2022/06/05/saamelaiset-historiantulkinnat-totuuden-etsinta-ja-sovinnon-vaikeudet/.

Jenny Kangasvuo: Kirjaessee saamelaisten omista historioista. Blogi 8.6. ks. https://jennykangasvuo.com/2022/06/08/kirjaessee-saamelaisten-omista-historioista/.

Mikko-Pekka Heikkinen: Saamelaisia esiteltiin ennen erikoisuutena eläintarhassa, mutta joillekin heistä se oli mukavaa. Professori Veli-Pekka Lehtola selittää, mitä tästä pitäisi ajatella. Helsingin Sanomat 18.4.2022, https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000008735344.html.

Piia Kaitasuo: Saamen äänet. Veli-Pekka Lehtola haluaa "meijän historiat" kuuluviin. Kaleva ja Lapin Kansa 9.4.2022.

Entiset elävät meissä - saamelaisten historiat ja Suomi. Monde diplomatique: Toimitukset poiminnat, https://mondediplo.fi/1-2022/toimituksen-poiminnat/.

Aila-Liisa Laurila: "Veli-Pekka rajaa kaupunkisaamelaisuuden pois historiakoosteestaan. Arviossa Entiset elävät meissä." Kulttuuritoimitus 25.3.2022. https://kulttuuritoimitus.fi/kritiikit/kritiikit-kirjallisuus/veli-pekka-lehtola-rajaa-kaupunkisaamelaisuuden-pois-historiakoosteestaan-arviossa-entiset-elavat-meissa/. 

"Entiset elävät meissä - saamelaisuuden monet kasvot." Haastateltavina prof. Veli-Pekka Lehtola ja saamelaispappi Mari Valjakka. Horisontti 5.2.2022. Toim. Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala.

 

 

 

 

 

 

Lisätietoa kirjasta ja sisällys Gaudeamuksen verkkosivuilla.

Arvostelukappaleet
lasse.leminen@gaudeamus.fi

Kirjoittaja

Veli-Pekka Lehtola, FT, on saamelaisen kulttuurin professori Oulun yliopiston Giellagas-instituutissa. Hän on julkaissut lukuisia teoksia saamelaisten historiasta. Vuonna 2011 Suomen tietokirjailijat myönsi hänelle tietokirjailijapalkinnon tunnustuksena korkeatasoisesta tuotannosta.

Veli-Pekka Lehtola
Entiset elävät meissä. Saamelaisten historiat ja Suomi
ISBN 9789523451674
Gaudeamus 2022



© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2025  

Lea Virolainen & Lucci