Otteita kritiikeistä

Jorma Lehtola: Lailasta Lailaan

"Lailasta Lailaan on runsaaseen kuvalliseen ja kirjalliseen lähdeaineistoon vankasti ja usein salaviisaasti ja hauskasti pohjautuva tutkimus... Lehtola sijoittaa tutkimuskohteensa oivaltavasti yhteiskunnalliseen kehykseen ja taiteenlajin kansalliseen kehitykseen." 
Pentti Kejonen, Kaleva

"Lailasta Lailaan on häkellyttävän upea 308-sivuinen teos Lappi- ja saamelaisaiheisista elokuvista... Teosta lukiessa ei voi olla ihailematta tekijän valtavan työn ohella sitä huolellisuutta ja perusteellisuutta, jolla inarilaissyntyinen toimittaja-kirjailija on aiheeseensa paneutunut." 
Markku Torkko, Lapin Kansa

"Kirjan alaotsikon 'Tarinoita elokuvien sitkeistä lappalaisista' voisi melkein muuttaa muotoon 'Tarinat elokuvien sitkeistä lappalaisista', siksi kattavaa tarkastelu on. Arkeologisuudesta voidaan puhua, sillä kirja on tarkka ja jykevä perusteos alallaan tarkkoine lähdeviitteineen." 
Ville Wittenberg, Kaltio

"Kunnianhimoisen yksityiskohtainen kartoitus... Yksityiskohtien oikeellisuus testataan hyvinkin tarkkaan esimerkiksi filmien teossa mukana olleiden, miltei aina vain koristeellisiksi statisteiksi jääneiden saamelaisten haastatteluilla… Valaisevaa on varsinkin se, että otanta käsittää myös muiden pohjoismaiden Lappi-elokuvat, aivan samalla tavoin kuin saamelaisten asuinaluekin ulottuu neljän valtion leikkauspisteisiin." 
Jussi Karjalainen, Helsingin Sanomat

"Saattaisi luulla, että kun filmien kuva saamelaisista ja Lapista on lähes koko ajan yhtä valheellinen, niistä kertominen olisi yksitoikkoista luettavaa. Mutta eipäs niin olekaan! Valheen luomiskertomukset ovat kirjavat kuin lapinpukujen värit. Lehtola kertoo värikkään ironisesti niin leipätekstissä kuin kuvien reunoilla ( ja kuvia on runsaasti)… Faktojen määrä vahvistaa tekijän asiantuntevaa näkökulmaa." 
Jorma Etto

"Itseironista ja lämmintä huumoria, joka hersyy läpi kirjan… Hauskempaa tietoteosta ei ole varmaan ikinä tehty!" 
Marjut Jousi, Eeva

"Lehtola istuttaa lukijan todistajan aitioon kronologisella aikamatkalla elokuvan historiaan ja nykypäivään. Matkaa tehdään enimmäkseen virnistellen, sillä lantalaisten ja heidän riukujensa hölmöilyt ihmeellisten saamelaisten maassa eivät kestä pienintäkään päivänvaloa… Kun Lehtola kertoo saamelaisuuden stereotypioista, lähtökohta on tiukka: perspektiivi on aina vähemmistön suunnasta valtaväestöön." 
Marko Korhonen, Pohjolan Sanomat

"Lailasta Lailaan on tietokirjaluonteensa vastaisesti erinomaisen helppolukuinen ja viihdyttävä. Lehtolan toimittajatausta ja varsinkin vahva elokuva-alan tuntemus näkyvät teoksessa. Teos on täynnä hauskoja anekdootteja… Teoksen kuvitus ansaitsee erityiskiitoksen." 
Arja Hartikainen, Raito

"Lehtolan eloisasti ja hauskasti kirjoitettu teos on merkittävä lisäys suomalaista elokuvaa käsittelevään kirjallisuuteen." 
Tarmo Poussu, Ilta-Sanomat

"Mikä parasta, Lailasta Lailaan ei ole pelkkä filmografia. Se on myös sangen pisteliäästi kirjoitettu opetus siitä, miten me suomalaiset, jotka olemme niin tärkeitä omista maailmankartoillejuoksijoistamme, unohdamme kokonaisen kansan, joka tätä maankolkkaa asuu… Vaikka olen moniaita elokuvahistorioita lukenut ja selaillut, en monesti ole törmännyt Lehtolan kirjan kaltaiseen teokseen." 
Seppo Turunen, Kainuun Sanomat

"Tarinaperinne elää kirjassa - se on totta. Mutta kokonaisuus on paljon muutakin, se on asiantunteva ja analyyttinen, hauska ja kiukuttava... Lailasta Lailaan -kirjan teko on kulttuuriteko." 
Ritva Savela, Inarilainen

"Jorma Lehtola on tehnyt mahtavan kulttuuriteon nostaessaan esiin lappalaisten osuuden niin suomalaisessa kuin muussakin pohjoismaisessa elokuvassa… Elokuvakulttuurin korostaminen onkin teoksen ehdottomasti parasta antia… Upea yleisesitys lappalaisten osuudesta elokuvateollisuudessa." 
Matti Salakka, Lähikuva

 © Copyright Veli-Pekka Lehtola 2021  

Lea Virolainen & Lucci