Otteita kritiikeistä

E. N. Manninen: Kahdentoista härjän raito

 

"Kahdentoista härjän raito kertoo elävästi ja huumorin säestyksellä värikkäistä henkilöistä, pyyntiretkistä ja vanhasta elämäntavasta… Mannisen kirjoitukset ovat ehkä parhaita kuvauksia 1930-luvun Tenon saamelaisten kulttuurista ja ylipäätään saamelaisen ja suomalaisen kulttuurin kohtaamisesta." 
Oulu-lehti

"Mannisen tarinat ovat ainutlaatuisia dokumentteja, sillä seudut ja tapahtumien henkilöt ovat niissä tunnistettavissa. (Veli-Pekka) Lehtola on tehnyt suuren palveluksen selvittäessään, kuka kukin on… Sanankäyttäjänä Manninen on vertaansa vailla. Hänen kielensä on ihailtavan rikasta ja rönsyilevää. Tekstit johdattavat lukijan maailmaan, jossa hän ei ole koskaan käynyt, mutta jonka tunnistaa… Kirjan soisi löytävän tiensä kaikkien Lapin pauloihin joutuneiden yöpöydälle. " 
Aila Nieminen, Raito

"Toki Mannisen teksteissä kuvastuu tietty ylemmyydentunto. Mutta se lienee ollut virkamiehen ja myös ajan henki. Alentuvasta suhtautumisesta huolimatta Manninen kuitenkin on yksi silloisen elämänmuodon mukanaeläjistä, havaintokykyinen tarkkailija, joka tuo lukijan mukaan kokemaansa." 
Veli-Pekka Jarva, Satakunnan Kansa

"Teoksen kuvat ovat harvinaisuuksia sikäli, ettei niitä ole sitten 1930-luvun julkaisemisen jälkeen uudelleen missään käytetty." 
Marita Tuomilaakso, Lapin Kansa

 


© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2021  

Lea Virolainen & Lucci