Veli-Pekka Lehtola:

Kuin kirjan sankariksi luotu.

Ukkini tosi & tarina perustuu Heimo Lehtolan jäämistöstä löytyneeseen muistelmaan, jonka pojanpoika Veli-Pekka Lehtola on toimittanut.

Koronakeväänä 2020 löytynyt kirjoitus paiskaa lukijan sadan vuoden taakse espanjantaudin, nälkäajan ja sodan kouriin.

Saamelaiset suomalaiset

Teos alkaa tarinalla siitä, miten kuollut mies tuli kosimaan, mutta laajenee kuvaukseksi yritteliään Lapin ihmisen monenlaisista selviytymisen konsteista.

Heimo Lehtola ehti olla Jäämeren kalastajana ja kansalaissodan rintamalla, ketunkasvattajana ja kyläpoliisina, poromiehenä ja kauppiaana, kunnan luottamusmiehenä ja ”Inarin Väinämöisenä”.

Keskuspaikkana olevasta Inarista tapahtumat risteilevät Jäämeren rannikolle, Viipuriin ja Suomen itärajan erämaihin. Vastaan tulee toinen toistaan erikoisempia henkilöhahmoja, Lapin legendoja ja arkielämän persoonallisuuksia.

Kirjan aikaskaala ulottuu yli sataan vuoteen, tsaarinajasta nykypäivään, espanjantaudista koronaan ja maailmansodista Ukrainan sotaan.

Teoksessa Heimon pojanpoika, professori ja tietokirjailija Veli-Pekka Lehtola keskustelee edesmenneen ukkinsa kanssa elämän ja kuoleman kysymyksistä toden ja tarinan rajalla.

Kirjaa on tilattavissa Siida shopista (siidashop(at)samimuseum.fi) ja Sámi Duodjin verkkokaupasta (duodjishop.fi). 

 

Veli-Pekka Lehtola kertoo:
“Heimo on omassa tarinassaan itsetietoinen hahmo suoraan tapahtumien ytimestä, kuin kirjan sankariksi luotu. Hän kertoo itsensä rivakkana, rohkeana, neuvokkaana, nopeaälyisenä,
modernina mutta samalla kiinnostavan vanhanaikaisena.

Hän on avarasydäminen mutta joskus vähän itsekäskin, monin paikoin onnekas mutta usein myös huono-onninen. Heimo sijoittuu keskelle historian suuria tapahtumia – sotia, pandemioita ja pula-aikoja. Hän ei juuri pysähdy pohtimaan ja surkuttelemaan omaa kohtaloaan, vaikka siihen voisi olla aihetta.

Se on ehkä hänen salaisuutensa. Kaikesta saattoi olla helpompi selvitä, kun tapahtumien mittakaavaa, merkitystä tai laatua ei liiaksi ajatellut.”

 

 

 © Copyright Veli-Pekka Lehtola 2023  

Lea Virolainen & Lucci