Rose-Marie Huuva: Kylmä kumppani 2012

Saamelaisia runokirjoja on ilmestynyt suomeksi harvoin, keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Ruotsinsaamelaisen Rose-Marie Huuvan runokirja oli Pohjoismaiden kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana vuonna 2001.

Tekijän omiin kokemuksiin perustuva teos kertoo vakavan sairauden tuottamasta epävarmuudesta ja voimattomuuden tunteesta hoidon alkaessa. Sairaus tuo esiin myös vahvan elämänhalun ja taidon elää tätä hetkeä kuin elämä olisi ikuista. Sairauden iskiessä aika lähes pysähtyy, ja kirjoittaja alkaa käydä läpi nykyhetkeään, menneisyyttään ja muistojaan. Kylmän kumppanin runot kumpuavat paitsi ihmisen olemassaolon peruskysymyksistä myös saamelaiskulttuurista ja sen perinteistä ja muutoksista.

Huuva on Kiirunassa asuva saamelainen kuvataitelija ja runoilija, jonka visuaalista voimaa tulvivista runoista on Ruotsissa moni vakavasti sairas saanut lohtua ja voimaa. Kylmä kumppani on alun perin ilmestynyt pohjoissaameksi nimellä Galbma rádna (julkaisija DAT 1999) ja myöhemmin ruotsiksi nimellä Kall kamrat. Kirjan on suomentanut kääntäjä Kaija Anttonen.

En tiedä enää
en pysy mukana
nyt ne ovat leikanneet
minua jo toistamiseen

Aavistin jo alussa
pahaa
kun ne olivat
niin ylen ystävällisiä

Elämä on muuttunut
kovin nopeasti
ei mitään keinoa
kääntyä
takaisin
-----
Pohjoisen kesä
vain
valoisa vuorokausi
talvien lomassa

Elämä
silmänräpäys
syntymän
ja kuoleman
välissä

Kesä
kuten elämä
aina
ylen lyhyt
unelmille

Nid. 120 sivua
ISBN 952-5343-43-4
Hinta 25 euroa

 © Copyright Veli-Pekka Lehtola 2021  

Lea Virolainen & Lucci