Teuvo Lehtola: Lapinmaan vuosituhannet 1996

Saamelaisten ja Lapin historia kivikaudelta 1930-luvulle

Lapinmaan vuosituhannet Inarilaistutkija Teuvo Lehtolan ainutlaatuinen, myyttejä kumoava yleisesitys saamelaisten ja Lapin historiasta kivikaudelta 1930-luvulle.

Lapinmaan vuosituhannet kertoo saamelaisten menneisyydestä ja tapahtumista, jotka johtivat suuren Lapinmaan vähittäiseen pilkkoutumiseen. Se on kertomusta kulttuurien kohtaamisesta ja törmäämisestä, mutta myös sopeutumisesta muuttuviin oloihin. Teos kumoaa myyttejä eristyneestä ja avuttomasta metsäläiskansasta, jota olisivat kehittäneet vain ulkoapäin saadut vaikutteet.

Toisin kuin ulkopuolisilla, inarilaisen Teuvo Lehtolan näkökulma historian tapahtumiin on pohjoisesta, väistyjän puolelta. Historiallista kehitystä tarkastellaan pienenevän saamelaisalueen horisontista. Näköala on siksi toinen kuin valloittajan näkemys, vaikka tapahtumat ja asiakirjat ovat samat.

Lapinmaan vuosituhannet on teos, jossa yleiset historialliset tapahtumat risteävät yksittäisten ihmisten kohtaloiden kanssa. Tutkimuksellista tekstiä elävöittävät humoristiset tapaukset ja kansan muistelukset.

Sid. 318 s. Kuvitettu. ISBN 951-97541-O-5.
Hinta 28 EUR (+ toimituskulut).

Kirja on saanut runsaasti palautetta lehdistöltä:
Lue OTTEITA KRITIIKEISTÄ

 


© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2021  

Lea Virolainen & Lucci