Merja Aletta Ranttila: Oma kuva 1999

Saamelaistaiteilija Merja Aletta Ranttilan grafiikkaa koottuna ensimmäistä kertaa yksiin kansiin. Taiteilijan päiväkirjamerkinnät valottavat teosten taustoja, mm. sitä, miten shamanismisyytösten aiheuttamat ahdistukset purkautuivat Kerberos-sarjaksi, josta tuli yksi Ranttilan luonteenomaisimpia töitä. Päiväkirjassaan taiteilija käy läpi myös kohtaamansa väkivallan kokemuksia. Oma kuva avaa näkökulmia pohjoisen värikkään taiteilijanaisen elämään ja taiteen tekemiseen päiväkirjamerkintöjen, taiteen ja tutkimuksen kautta. Esiin piirtyvät Ranttilan omakuva ja muotokuva: Aletta vahvana herkkyydessään, taiteen tekemisen vimmassa, voimassa ja ehdottomuudessa.. Omakuva
Henkilökuvan Ranttilasta on tehnyt tutkija Satu Jauhola, joka valmistui Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta papiksi tekemällä opinnäytteensä Ranttilasta ja on tekemässä väitöskirjaa saamelaistaiteilijoista Lapin yliopistoon. Käymällä läpi Ranttilan elämän kipeitä kohtia teologi Jauhola pohtii sitä, miten taiteilija luovuutensa avulla purkaa patoutuneita traumoja, jotka tavallinen ihminen purkaa toisin - tai ei saa puretuksi lainkaan.

Vuosikausia kestänyt kamppailu lapsuuden ja nuoruuden ahdistusten työstämiseksi on Ranttilan taiteessa vaihtunut naaraan hätään lastensa tähden sekä huutoihin ihmisyyden kunnioittamisen puolesta. Jumalasuhteen läpikäyminen on ollut keskeinen osa eheämpää minää kohti ponnisteltaessa. Matka on jatkunut naisen särkyneiden unelmien rippeiden kokoamisen kautta seesteisiin ja leijaileviin "unieni kuviin", prinsessamaisen ilotteleviin, kultasadetta ja kimallusta lupaileviin ja tarjoileviin naiseuden kuvauksiin.

Ranttila itse jakaa teoksensa kahteen teemaan, yön ja päivän kuviin. Päivän kuvat ovat postikorteissa ja kirjankuvituksissa esiin tulevia valoisia kuvauksia saamelaisista. Yön kuvissa hän purkaa ahdistuksiaan ja sisäisiä tuntojaan - ei kuitenkaan ryppyotsaisesti: Ranttilan tuotannolle tyypillisiä naiskuvia sävyttävät tragikoomiset tunnelmat.

 

Sid. 127 s. Kuvitettu. ISBN 951-97541-9-9

LOPPUUNMYYTY !

Lue otteita kirjan saamista kritiikeistä
 


© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2024  

Lea Virolainen & Lucci