Lauri Arrela: Vielä syttyvät nuotiotulet Juutuan rannoilla

Toim. Vesa Luhta 1999

Tenon lohenpyynti on ollut Lappia koskevan erä- ja kalastuskirjallisuuden pääkohde. Inarilaisen Lauri Arrelan kalastuskirja nostaa Tenon rinnalle Juutuajoen oman taimenenpyyntikulttuurin. Novellikokoelma Vielä syttyvät nuotiotulet Juutuan rannoille sisältää jo edesmenneen Juutuan tuntijan kertomuksia 40 vuoden ajalta.

Arrelan kalastustarinat ovat tyylipuhdasta perinteistä kalastusnovellistiikkaa. Elokuun pimeät illat luovat näytelmän kehykset. Puuduttavan pitkä, hiljainen perhojen soutaminen on lähtötilanne. Kaiken huipentaa äkillisen räjähtävä tapahtumaketju, loistavat kuvaukset nousutaimenen väsyttämisestä ja kiihkeästä soudusta arvaamattomalla joella.

Arrelan tarinoiden avainsanat ovat yksinkertaiset: siima, vene, kojamo, polku, kuvaavina sanoina tumma, voimakas, jännittävä. Arrelan teksti on ihastuttavan kaukana näistä nykyajan puoliksi keksityistä ihmissuhde-erätarinoista, joissa tunnelma on teennäisen alakuloinen tai tekoreipas, ja joiden avainsanoina ovat avioero, saalistilasto, testitulos ja kaasujalka.

 

Arrelan novellikokoelma on myös tärkeä osa Juutuan kalastushistoriaa. Sieltä löytyvät Kiian Antit, eversti Willamot ja muut persoonallisuudet, samoin kuin Juutuan "omat" perhot Juutuan Yöstä Thunder & Lightningiin. Se on eleginen kertomus Pimeän Soutajista ja heidän nykyisistä perinteenvaalijoistaan, jotka yhä hakeutuvat elokuussa eri puolille Juutuan vesiä.

Sid. 140 s. Kuvaliite. ISBN 951-97541-7-2.
Hinta 21 € (+ toimituskulut)

Lue otteita kirjan saamista kritiikeistä

 


© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2021  

Lea Virolainen & Lucci