Kirjat

Klikkaamalla kuvaa tai nimeä pääset kirjan tarkempaan esittelyyn

 

Veli-Pekka Lehtola:

Saamelaiset – historia, yhteiskunta, taide

Saamelaisten itsehallinnollinen asema kaikissa Pohjoismaissa on parempi kuin aiemmin, vaikka arkipäivän tasolla tilanne voi olla monin tavoin ristiriitainen. Saamelaisen taiteen eri lajit ovat kansainvälisestikin tunnettuja. Nykysaamelaisuus on myönteinen, jopa kilpailtu asia. Saamelaisen kulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola on päivittänyt vuonna 1997 julkaisemansa teoksen vastaamaan saamelaisyhteiskunnan ja taiteiden nopeaa muutosta. 
Lue lisää...

 

Veli-Pekka Lehtola:

Die Sámi – Traditionen im Wandel

Die Traditionen der samische Kultur im Norden Skandinaviens wurden in moderne Einflüsse und Perspektiven eingegliedert. Innere und äußere Veränderungen in Politik, Medien, Kunst und Literatur ist für die Sámi nichts Neues. Dr. Veli-Pekka Lehtola ist Professor für samische Kultur am Giellagas Institut der Universität Oulu (Finnland).

Juosten kustannettu

Totuus ei pala tuulessakaan!
Vihdoin rehellinen teos kaikille pienkustantamisesta haaveileville!
Kaaosta, paniikkia ja täpäriä pelastumisia!
Opaskirja niille, jotka haaveilevat kustannustyöstä ja haluavat pysyä köyhinä!

Pasi Pikkupeura: Stalin kävi täällä

Rovaniemeläinen Pasi Pikkupeura on tehnyt lukuisia matkoja Pohjois-Venäjän kyliin ja kaupunkeihin 25 vuoden aikana. Hirtehiset tarinat tsaijupöytien äärestä, festivaaleilta ja kahviloista kuvastavat Venäjän nopeaa muuttumista, mutta myös ihmisluonteiden ja nurinkurisuuksien pysyvyyttä.

Veikko Aitamurto: Haikonen

– Ettomiehen maailmat
– Life circles of a reindeer herder, fisherman and hunter
– Meccialmaa eellimpirrâseh

Valokuvaaja Veikko Aitamurron kuvia Jouni Aikiosta ansapoluilla, erotusaidoilla ja Inarijärvellä.
Photographer Veikko Aitamurto has documented the life of an Inari Sámi man following the cycle of the nature . 
Anarâš kuálásteijee-puásuialmai Jouni Aikio uážžu iänááš iäláttâsâs njuolgist luándust

 

Rose-Marie Huuva: "Kylmä kumppani" 2012

Kylmä kumppani on kirja rintasyöpään sairastuneen naisen pelosta ja surusta, mutta myös ilosta ja nöyryydestä elämän edessä. Epätoivon ja voimattomuuden tunteiden rinnalla nousevat vahvasti esiin esi-isien kokemukset ja perintö. 
Rose-Marie Huuva on ruotsinsaamelainen kuvataitelija ja runoilija, jonka teos herätti ilmestyessään runsaasti keskustelua Ruotsissa. Saamelaisia runokirjoja on ilmestynyt suomeksi harvoin, keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. 

Siiri Magga-Miettunen: "Haile Selassia ja Lass'Uulan Niila" 2010

Uusissa Kutturan tarinoissaan Siiri Magga-Miettunen muistelee pieniä ja suuria sattumuksia, jotka kiteytyvät hersyviksi kertomuksiksi erämaiden ihmisistä ja heidän kohtaloistaan. Vahingot erämaissa tai erikoisten persoonallisuuksien tempaukset voivat johtaa tapahtumiin, joita muistellaan naureskellen tai kaihoisasti vielä vuosikymmenten kuluttua. Surulliset ja järkyttävätkin tapaukset kuuluvat elämään. 

Timo Helle: "Lämpöä harakoille"

Porotutkijana tunnetun FT Timo Helteen teos on toisenlainen luontokirja. Se on huumorintäyteinen "seurantaraportti" kotipihan harakoista Rovaniemellä - tarkkaa havainnointia, tulkintaa ja niistä nousevaa maailmanmenon pohdiskelua. 

LOPPUUNMYYTY !


Etto, Ulla: Pauli Laalo.Lehtikuvia ja valokuvia.

Pauli Laalo tuli Lappiin rajavartioston radistina 1956, mutta lipsahti ammattimaiseksi valokuvaajaksi. Hänen kuvansa heijastavat Lapin muutosta neljän vuosikymmenen aikana.

LOPPUUNMYYTY !

 


Raskaan sarjan runoja. Toim. Erkki Alajärvi.

Runoilijoiden Pertti Ukkola – Tomas Johansson – Eero Suvilehto – Osmo Hekkala – Alexander Karelin – Erkki Alajärvi aiempia ansioita ovat olympiavoitot, maailmanmestaruudet tai vähintään suomenmestaruudet.

Jorma Korhonen: Pohjoisen keinoilla

Helsingin Sanomien arvostettu ja palkittu toimittaja Jorma Korhonen kiersi Lappia, kalottia ja arktista aluetta miespolven ajan 1969-2001. Kirjaan on koottu lähes sata reportaasia - kaikki värikkäitä ja korvaamattomia ajankuvia.


Matti Lehtola: Sisar Ursula

Elämänmakuinen tarina pohjoisen rajaseutusisaresta ja vanhainkodin johtajasta, Ursula Sistosesta, jonka työsarkana oli koko Inarin valtava pitäjä.

Jorma Lehtola: Laulujen Lappi 2007
- Tarinoita haavemaasta. 


Millainen oli Lappi, jonka Armas Launis ja Reino Helismaa retkillään löysivät? Mitä yhteistä on Kullervo Linnan Kultaisella nuoruudella ja Lemmenjoen kultamailla? Miten kävikään Junnu Vainiolle Kaamasen tiellä? Millaista musiikkia Pohjois-Suomessa soitettiin ennen Lordia? Miten saamelainen joiku saavutti miljoonayleisön? 
Inarilaissyntyisen Jorma Lehtolan teos "Laulujen Lappi" on ensimmäinen laajempi katsaus laulujen Pohjolaan, tarinoiden höystämä rekiretki haavemaassa, jota fyysisesti ei kaikistellen ole olemassakaan. Lehtolan kirjassa musiikin eri genret iskelmä, ooppera, kansanmusiikki, rock ovat samalla viivalla, ilman keskinäistä arvottamista. Ja kaikki ovat matkalla Lappiin.

Eero Suvilehto: "Kysyi sammakko tietä" 2007


Pääsääntöisesti sinun, tunnusti byrokraatti rakkaallensa.
Ihminen isopäinen eläin edistyy kaatuilemalla.
Tekevät kenraalit rauhaa pitkällä tähtäimellä.
Turpa kiinni, nyt keskustellaan!

Eero Suvilehdon aforismeja olemassaolon soikeudesta, tunteista kaikenkarvaisista, vallasta ja nollasta.

LOPPUUNMYYTY !

Siiri Magga-Miettunen: "Siirin elämä" 2006


Siiri Magga-Miettusen teos Siirin elämä on jatko-osa Siirin kirja -teokselle (2002), josta on otettu jo viides painos. Siiri on kasvanut aikuiseksi, mutta opettajana, aviovaimona ja äitinä hän tulee tuntemaan toisenlaisen elämän kuin lapsuuden kuvitelmissa. 
Kehutun esikoisteoksen tapaan Siirin elämä on monisävyinen ja -ääninen kokonaisuus, jossa kipeitäkin asioita käsitellään ilman katkeruutta. Hilpeänhaikealla, novellimaisella tyylillään Magga-Miettunen kiteyttää pieniä ja suuria tapahtumia elämänkirjoksi, joka on värikkäämpi koppelon selkää.

Inger-Mari Aikio-Arianaick: "Maailmalta tähän" 2006


"Kirjoittaessani 
oion mielen sotkeutuneita naruja 
pyyhin sielun pölyjä. 
Kirjoittaessani 
siivilöin verestä hyytymiä 
lakaisen sydämen roskia. 
Puhtaaksi, puhtaaksi. 
Avoimeksi uusille pyryille. 

Pertti Sillanpää: "Aatos, eetos ja paatos" 2006
Reino Rinteen pohjoinen puheenvuoro ympäristökeskusteluun. 


Kuusamolainen kirjailija ja luonnonsuojelija Reino Rinne teki elämäntyönsä luonnon ja ihmisten hyväksi. Rinne kävi sotaan Kuusamon koskia havittelevia voimayhtiöitä vastaan. Hänen ansiokseen luettavaa koskien suojelua pidetään perinteisen luonnonsuojelun suurimpana voittona Suomessa. Rinne on merkittävimpiä suomalaisia ympäristöajattelijoita ja monessa mielessä edelläkävijä. Rinne puhuu elämänsuojelusta, jossa luonnon suojeleminen merkitsee myös ihmisen suojelua. Erityistä hänen julistuksessaan on pohjoinen näkökulma, maaseudun puolustus ja luonnon suojeleminen paikallisten ihmisten vuoksi. Pertti Sillanpään väitöstutkimus on ensimmäinen kirjallisuuden ja luonnonsuojelun suhteeseen pureutuva tutkimus Suomessa.

LOPPUUNMYYTY !

Jorma Lehtola: 30 vuotta käsityö sydämellä" 2006
Sámi Duodji ry 1975 - 2005. 


Saamelaisten käsityöyhdistys Sámi Duodji ry:n 30-vuotis historiikki.

Eero Suvilehto: Kolmea siltaa kaupunkiin2005

Alavilla mailla,
malmisuonen päällä
löi taivas meihin leimansa.

Runoilija ja aforistikko Eero Suvilehdon teos on runollinen matka lapsuuden pohjoissuomalaisesta sielunmaisemasta toiseen pohjoiseen maailmaan, Islantiin.

LOPPUUNMYYTY !

Hanna Snellman: The road taken2005

The history of Finnish Lapland is a history of labor migration. First, in the late 19th Century, people travelled from the South to Lapland in search of work in the timber industry. A hundred years later, in the 1960s and 70s, many of their grandchildren’s generation took the same journey in reverse in search of work in southern Finland, Sweden, or across the oceans in the New World. This book is about the everyday lives of those migrant workers in Lapland and in Sweden. The primary source for this book is the narratives of the migrant workers. They tell their own story. Hanna Snellman is a Research Fellow of the Academy of Finland, and this book is part of her study of the resilience of migrants.

LOPPUUNMYYTY !

Satu Saarinen: On sovelias ikeeni ja keveä kuormani2005

Naispastoreiden kokemuksia pappeudestaan Oulun hiippakunnassa 1980-luvulta 2000-luvun alkuun. Työskentely naispappeusvastaisena tunnetussa hiippakunnassa on pakottanut naispapit sopeutumaan ja sovittelemaan. Toisaalta se on vahvistanut kutsumusta naispappien keskinäisen yhteyden ja seurakuntalaisten tuen myötä.

LOPPUUNMYYTY !

The North Calotte 2005

Perspectives on the Histories and Cultures of Northernmost Europe. Ed. by Maria Lähteenmäki & Päivi Maria Pihlaja.

Collection of academic studies concerning the Europe´s northernmost region, the North Calotte (Nordkalott, Pohjoiskalotti). The collection presents various phenomena connected with the region from an interdisciplinary point of view. The writers are scholars from different countries (Finland, Norway, Sweden and Canada).

LOPPUUNMYYTY ! SOLD OUT!

Helena Junttila  2004

Omaa tietään kulkeva pohjoisen taiteilija on luonut runollisen tussipiirroskuvaston, joka koskettaa ja puhuttelee.  Ks. lisää.

LOPPUUNMYYTY !

Anni-Siiri Länsman: Väärtisuhteet Lapin matkailussa. 2004

Kulttuurianalyysi suomalaisten ja saamelaisten kohtaamisesta. Yhteiskuntatieteellisessä väitöskirjassaan saamelainen tutkija tutkii, miten vastavuoroiseen lahjojenvaihtoon perustuvat "väärtisuhteet" ilmenevät tämän päivän turismissa.

LOPPUUNMYYTY !

Robert Brantberg: Joutua pittää 2004
- Hätälän yrittäjäperheen tarina 


Juho Isohätälä perusti 1930 -luvulla toiminimen ja ryhtyi vaimonsa Vendlan kanssa myymään kalaa ja marjaa Oulun torilla. Tämä kirja kertoo sanoin ja kuvin kalan ja marjan kaupasta kahdeksan vuosikymmenen ja kolmen sukupolven aikana. Tänään Hätälä Oy on Pohjois-Suomen merkittävin kalaliike. Kasvishovi Oy puolestaan toimittaa vihanneksia, hedelmiä, valmissalaatteja ja eineksiä suurkeittiöille ja vähittäiskaupoille.

LOPPUUNMYYTY !

Matti Lehtola: Koti ja kortteeri2004

Inarilaisen kertojan muistelmia vanhasta Lapista maailman mylleryksessä. Omakohtaisiin kertomuksiin limittyvät uutiset maailmalta ja koti-Suomesta.

Veli-Pekka Lehtola: Saamelainen evakko2004

Historiallinen dokumentti ja tarinoiden kyllästämä kertomus sota-ajasta Saamenmaalla ja saamelaisten evakkomatkasta Pohjanmaalle, vieraan kulttuurin pariin. Uudistettu painos.

Robert Crottet: Mauno-poro ja taivaanpalot Robert Crottet: Mauno-poro ja taivaanpalot 2003
Suom. Pirjo Hyvärinen
 

Crottet'n pienoisromaani on kertomus ihmisen ja eläimen, Väinön ja Mauno-poron, ystävyydestä. Kirjoittajan tapaan kertomuksen nuori sankari Väinö kuulee pohjoisen vastustamattoman kutsun. Väinö löytää tiensä Suonikylän kolttien pariin, jossa todellisuus ja uni kietoutuvat hämmästyttävällä tavalla yhteen. Mauno-poro ja taivaanpalot ilmestyi ranskaksi vuonna 1941.

 

LOPPUUNMYYTY !
Siiri Magga-Miettunen: Siirin Kirja Siiri Magga-Miettunen: Siirin Kirja 2002
- Saamelainen elämänrapsodia Ivalojoelta 

Siiri Magga-Miettusen humoristinen ja elämänmakuinen esikoisteos, hilpeänhaikea elämänrapsodia, jossa Inarin erämaat saavat inhimilliset kasvot.

 

Veli-Pekka Lehtola: The Sámi People - Tradition in Transition Veli-Pekka Lehtola: The Sámi People - Tradition in Transition 2002 

A general survey of the Sámi, a people that live in four countries, written by Ph.D Veli-Pekka Lehtola. A book about their history and survival strategies. Rich in illustrations. In English. Distribution for North American customers by www.uaf.edu/uapress.
A Glimpse of the Sámi Earth Spirits Nina Haiko - Minna Lämsä: Pieni maahiskirja 2002

Kahden nuoren graafikon palkittu opinnäytetyö, joka perustuu saamelaisten 1900-luvun alussa kertomiin maahisaiheisiin kansantarinoihin. 
LOPPUUNMYYTY !

Teuvo Lehtola: Saamelainen perintö 2001 

Kokonaiskatsaus saamelaisten aineelliseen kulttuuriin paikallisen asiantuntijan silmin, tarinoiden ja ihmiskohtaloiden höystämänä. Sisältää kuvaukset metsästyksestä ja kalastuksesta, poronhoidosta, kulku- ja kuljetusvälineistä, kotitaloudesta, maataloudesta, rakennusperinteestä ja vaatetuksesta.

LOPPUUNMYYTY !

Alariesto Tarja Aikio: Andreas Alariesto 2001 
- Sompion suuri mestari

Sompiolainen Andreas Alariesto tunnetaan naivistisen taiteen huippunimenä kansainvälisestikin. Hänestä tuli taiteilija vasta vanhalla iällään. Sitä ennen hän eli lappilaiselle kansanmiehellekin värikkään elämän, jota luonnehtii valtava murros Petsamon ja Lapin kulttuurissa. 
LOPPUUNMYYTY !
Kumma Kuvajainen Pekka Isaksson: Kumma Kuvajainen 2001 
Rasismi rotututkimuksessa 

Rasismi rotututkimuksessa, rotuteorioiden saamelaiset ja suomalainen fyysinen antropologia Oululaisen aatehistorioitsijan Pekka Isakssonin väitöskirja on ensimmäinen laajaan vertailevaan lähdeaineistoon perustuva tutkimus saamelaisista rotuteorioissa. Isaksson tarkastelee myös rasismin ja tieteen suhdetta sekä vastaa kysymykseen, oliko suomalainen rotututkimus rasistista.
LOPPUUNMYYTY !
Pomorit Pomorit 2001 
Helene Alm ja Jaakko Heikkilä 

"Kaikki pyörii meren ympärillä. Meri valtavine vetovoimineen on elämän ehto täällä".
POMORIT on kuvallinen ja runollinen teos ihmisistä ja elämästä Vienan meren rannikon kylissä.

LOPPUUNMYYTY !
GIRJIN - näkökulmia saamelaiskirjallisuuteen Girjin - näkökulmia saamelaiskirjallisuuteen 2000
Toim. Irene Piippola. 

Kolmen maan asiantuntijat esittelevät saamelaisen kirjallisuuden nykyongelmia, naiskirjallisuutta ja satukirjojen kuvituksia.
Oaidninvuogit Sámi girjjálasvuhtii (maiddai sámegillii).
Aspekter till samiska litteratur (också på svenska). 

LOPPUUNMYYTY !
Matti Lehtola: Kuninkaan konjakit ja Valmarin viinat Matti Lehtola: Kuninkaan konjakit ja Valmarin viinat 2000

Tarinoita ja juttuja monen kulttuurin Inarista. "Viimeisen katekeetan" tekijän hauska opas pohjoiseen paikallishistoriaan. 
LOPPUUNMYYTY !
Lailasta Lailaan

Jorma Lehtola: Lailasta Lailaan 2000
Saamelainen elokuvassa

Ensimmäinen yleisesitys saamelaisaiheisista elokuvista. Teos piirtää laajan kaaren pohjoismaisesta pitkästä kotimaiseen lyhytelokuvaan, kuvaa kulttuurien välisiä tragikoomisia kohtaamisia tunturin laidassa ja nostaa esiin lukuisia nimettömiä "lappalaisia asiantuntijoita".

LOPPUUNMYYTY !

Lehtola, Veli-Pekka: Nickul – Rauhan mies, rauhan kansa

Karl Nickul oli pasifisti, Pohjois-Suomen kartoittaja ja saamenystävä. Maanmittarina Petsamossa 1930-luvulla hän tutustui kolttasaamelaisiin, joiden elämäntilanne vastasi hänen ihanteitaan rauhasta ja luonnonelämästä.

Pohjoinen valokuva – dokumenttivalokuvaus Pohjois-Suomessa.

Toim. Jukka Järvinen et al.
Ensimmäinen laaja ja temaattinen esitys Pohjois-Suomen valokuvauksen historiasta ja nykytilanteesta erityisesti dokumenttivalokuvien kannalta. Viiden yleisartikkelin lisäksi kirjaan sisältyvät henkilökuvat Matti Saaniosta, Esko Männiköstä ja Jorma Purasesta.

LOPPUUNMYYTY !

 

Oma kuva

Merja Aletta Ranttila: Oma kuva 1999

Saamelaistaiteilija Merja Aletta Ranttilan grafiikkaa, jonka taustoja valottavat Ranttilan päiväkirjamerkinnät ja tutkija Satu Jauholan muotokuva "yön ja päivän taiteilijasta".

LOPPUUNMYYTY !

Morgamin pyrkyrit Teuvo Lehtola: Morgamin pyrkyrit
- Lapin Kullankaivajain Liitto 1949 - 1999


Lapin Kullankaivajain Liitto on ollut mukana kaikissa kullankaivuun värikkäissä vaiheissa. Liiton historiikki valottaa tapahtumia aina kiihkeästä kultaryntäyksestä nykypäiviin saakka.
LOPPUUNMYYTY !
Outamailta tunturiin Pohjoiset identiteetit ja mentaliteetit
osa 1: Outamaalta tunturiin
 1999
Toim. Marja Tuominen, Seija Tuulentie, Veli-Pekka Lehtola, Mervi Autti 

Pohjoiset identiteetit ja mentaliteetit on kaksiosainen teos pohjoisesta kulttuurihistoriasta. Kirjoittajina on johtavia kulttuurin- ja historiantutkijoita Lapin ja Oulun yliopistoista sekä Tromssan yliopistosta.
Ensimmäinen osa "Outamaalta tunturiin" käsittelee erityisesti saamelaiskulttuuria koskevia tutkimusongelmia, kuten etnisyyttä, identiteettiä ja mielikuvien historiaa. 

LOPPUUNMYYTY !
Tunturista tupaan Pohjoiset identiteetit ja mentaliteetit
osa 2: Tunturista tupaan
 1999
Toim. Marja Tuominen, Seija Tuulentie, Veli-Pekka Lehtola, Mervi Autti 

Kaksiosainen teos pohjoisesta kulttuurihistoriasta. Toinen osa "Tunturista tupaan" laajentaa näkökulman muihinkin pohjoiskalotin etnisiin ryhmiin, tuo esiin alueen mikrohistoriaa ja ottaa esiin pohjoisen filosofian käsitteen. 
LOPPUUNMYYTY !
Vielä syytyvät nuotiotulet Juutuan rannoilla Lauri Arrela: Vielä syttyvät nuotiotulet Juutuan rannoilla 1999

Tenon lohenpyynti on ollut Lappia koskevan erä- ja kalastuskirjallisuuden pääkohde. Inarilaisen Lauri Arrelan kalastuskirja nostaa Tenon rinnalle Juutuajoen oman taimenenpyyntikulttuurin. Novellikokoelma Vielä syttyvät nuotiotulet Juutuan rannoille sisältää jo edesmenneen Juutuan tuntijan kertomuksia 40 vuoden ajalta.
Kolmen kuninkaan maa - Historian Inari Teuvo Lehtola: Kolmen kuninkaan maa 1998
Historian Inari

Teos piirtää kokonaiskuvan neljän kulttuurin rajamaasta, mutta esittää myös uusia tulkintoja historian käännekohdista. Lehtolan tyyliin kuuluvat olennaisesti tarinat ja perimätieto - käsitys elävästä ja ihmisen hengittämästä historiasta. 
LOPPUUNMYYTY !
Kahdentoista härjän raito E. N. Manninen: Kahdentoista härjän raito 1998
Toim. Veli-Pekka Lehtola

Inarin kalastajan ja Utsjoen nimismiehen kokemuksia 1930-luvun Pohjois-Lapista. Klassisen Lapin-kirjailijan uudelleen löytyneet kirjoitukset värikkäistä henkilöistä, vaiheikkaista pyyntiretkistä ja entisestä elämäntavasta. 
LOPPUUNMYYTY !
Kirjoituksia Inarin historiasta Kirjoituksia Inarin historiasta, 
Toim. Veli-Pekka Lehtola, 1998

Inarin historia tarjoaa omalaatuisen kuvan monen kulttuurin kohtaamisesta ja ihmisen osasta pohjoisissa oloissa. Etelän elinkeinot, hallintomallit ja kulttuurimuodot eivät siellä päde, vaan saavat täysin oman luonteensa. 
LOPPUUNMYYTY !
Saamelaiset - historia, yhteiskunta, taide Veli-Pekka Lehtola: Saamelaiset - historia, yhteiskunta, taide 1997

Saamelaistutkija, filosofian tohtori Veli-Pekka Lehtolan Saamelaiset on yleisteos neljän valtion alueella elävästä kansasta, sen historiaa muokanneista käännekohdista ja selviytymisstrategiasta, jolla pieni kulttuuri on säilyttänyt erikoislaatunsa valtakulttuurien paineissa. 
LOPPUUNMYYTY !
Vieras talvi

Rauna Paadar-Leivo: Vieras talvi 1997

Saamelaiskirjailijan riipaiseva romaani sotien jälkeisistä vuosista pohjoisessa. Kertomus pienestä Koskelonniemen kylästä ja Birit-Annista, joka joutuu jättämään entisen ja jatkuvasti lähtemään - evakkoon, kouluun, vieraaseen kotiin.

LOPPUUNMYYTY !

Lapinmaan vuosituhannet Teuvo Lehtola: Lapinmaan vuosituhannet 1996
Saamelaisten ja Lapin historia kivikaudelta 1930-luvulle

Inarilaistutkija Teuvo Lehtolan ainutlaatuinen, myyttejä kumoava yleisesitys saamelaisten ja Lapin historiasta kivikaudelta 1930-luvulle. 
LOPPUUNMYYTY !

 © Copyright Veli-Pekka Lehtola 2024  

Lea Virolainen & Lucci