Kustannus-Puntsi

Kustannus-Puntsi Ky on Euroopan Unionin pohjoisin kirjankustantamo. Perheyrityksen pääkonttori on Inarissa ja erikoisalueet ovat Lappi, saamelaiset ja pohjoiset kysymykset.

Yritys on niin erikoistunut arktisiin kysymyksiin, että kaikki sen perustajajäsenet ovat syntyneet 300 kilometriä napapiirin yläpuolella, ja vain yksi heistä kesällä. Kaksi heistä on harrastanut säännöllisesti avantouintia. Yhtiössä on myös citypuntsilaisia. Perustajajäsenistä Teuvo kuoli 2004 ja Jari 2012.

Puntsi syntyi vuonna 1996 varmistamaan, että Lapista ja saamelaisista julkaistaisiin muutakin kuin eksoottista ja tietoisesti kaupallista kirjallisuutta. Puntsi on keskittynyt laadukkaisiin tietokirjoihin, mutta on tuottanut myös mm. erä- ja kaunokirjallisuutta. Puntsin yhteistyökumppaneina ovat olleet mm. Saamelaiskäräjät, Lapin yliopisto, Pohjoinen valokuvakeskus ja Lapin maakuntakirjasto.

Yrityksen nimi "Puntsi" tulee saamen kielen sanasta bunci, joka tarkoittaa sen seitsemää eri asiaa, kuten tappia, intoa ja ähräämistä. Kun saamelaisella tehot tippuvat, niin "puntsi putuaa". Kun tehot nousevat, puhutaan Kustannus-Puntsista. Myös ihminen tai yritys, joka luulee itsestään suuria, on bunci. Kustantajien äiti syntyi Puntsitievan juurella Karigasniemessä.

Kustannus-Puntsi syksyllä 2012:

Veli-Pekka Lehtola
Bergbomintie 10
90800 Oulu
veli-pekka.lehtola(at)oulu.fi                      
Jorma Lehtola
Hämeentie 95 B 29
00550 Helsinki
jorma.h.lehtola(at)kolumbus.fi
 


© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2024  

Lea Virolainen & Lucci