Wallenius

 

Wallenius

Kenraali K. M. Wallenius liittyi moniin Suomen historian merkkitapauksiin. Hän oli jääkäriliikkeen kasvatti, valkoisen Suomen sotilasjohtaja ja Suomen armeijan organisoija. Talvisodassa hän pysäytti puna-armeijan hyökkäyksen Lapin rintamalla. Kenraalimajuriksi Wallenius yleni kahdessatoista vuodessa.

Wallenius oli vaikuttamassa keskeisesti myös Lapin historiaan ja kulttuurielämään. Hänestä tuli näkyvimpiä Lapin kirjailijoita, jonka kuusi lapinaiheista teosta ovat tulleet klassikoiksi. Vastapainona menestykselle Walleniuksen elämään mahtui myös vastoinkäymisiä ja suoranaisia romahduksia, jotka muuttivat elämän suuntaa. Arkistot, Walleniuksen omat kirjoitukset sekä tarkka tutkimustyö ovat olleet Lehtolan lähteinä kirjalle, joka luo elävää kuvaa niin Walleniuksen henkilökohtaisista vaiheista kuin Suomen ja Lapin historiastakin.

Kirjaa täydentää lähes sata valokuvaa, joista suurin osa on peräisin Walleniuksen yksityisarkistosta.

Lue kirjan 2. painos nettiversiona (pdf).

 

 

 

 

 

Arvionneista ks. esim.

http://www.hs.fi/kirjat/artikkeli/Kenraalit+nousevat+kumpujen+y%C3%B6st%C3%A4Mutta+parhaat+el%C3%A4m%C3%A4kerrat+ovat+eversti+Nihtil%C3%A4st%C3%A4+ja+er%C3%A4kirjailijaWalleniuksesta/941214189

ja http://lib.eduskunta.fi/Resource.phx/pubman/templates/5.htx?id=1218

 

< TAKAISIN© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2022  

Lea Virolainen & Lucci