Kirjoittajan alku

Lehtola kertoo:
”Kirjoittamiseni alkoi keskiluokan 3. luokalla. Siihen lienee vaikuttanut yhtä lailla innostava äidinkielen opettaja kuin isänkin perintö: isä-Teuvo oli kirjoittanut nuorena novelleja ja romaanikäsikirjoituksia. Yhtä lailla kirjoittamiseen vaikutti siirtyminen lännenlehdistä Alistair MacLeaneihin ja Samuli Paulaharjuun, jonka Tunturien yöpuolta-kokoelma teki lähtemättömän vaikutuksen - myös koulussa kirjoitettuihin aineisiin. Koulukirjoituksista saatujen ysien ja kymppien iloa häiritsivät vain Irma-siskon moitteet siitä, että ´sinähän olet varastanut kaikki tarinat Paulaharjun kirjasta´!

Kouluajan kaunokirjailu huipentui ylioppilaskeväänä saatuun palkintoon Nuoren Voiman Liiton kirjoituskilpailussa. Opiskelun myötä tekstit alkoivat saada moninaisempia sävyjä. Killan lehdissä ja Oulun ylioppilaslehdissä nousi esiin pakinoitsija ja satiirikko, lehtiala kehitti asiatekstiä ja kriitikon tyyliä. Kirjallisuuden opiskelu oli maineensa veroista: se pilasi kaunokirjallisuudesta nauttimisen! Omatkin kaunokirjalliset tekstit jäivät pöytälaatikkoon, kun asiaproosa vei mennessään.”
  

 

Entiset elävät meissä

Saamelaisten historia vähemmistönä ja alkuperäiskansana houkuttaa usein suoraviivaisiin tulkintoihin alistetusta kansasta. Tätä tukevat monet kehityskulut, mutta voiko historiasta puhua myös muuten kuin kolonialismin valossa?

Lue lisää...

Saamelaiset – historia, yhteiskunta, taide

Päivitetty versio saamelaistietouden yleisteoksesta!

Avaa kirja...

Lue lisää… 

Saamelaiset suomalaiset

Suurteos Saamelaiset suomalaiset - kohtaamisia 1896 - 1963 (SKS)

Kanava-palkinnon ehdokkaana. Vuoden tiedekirja -kunniamaininta, lue perustelut. Vuoden historiateos -kunniamaininta, ks. tiedote.

LUE TEOS...

Saamelaiset suomalaiset

Saamelaiskiista

Saamelaisten itsehallinnon kehittyminen on herättänyt vastustusta. Mistä kiistassa on kyse? Lue lisää…

Vuoden tiedekirja -ehdokas ks. tiedote. Kanava-palkinnon ehdokkaana. Ks. plakaatti.

LUE TEOS...

Wallenius

Wallenius kirjailijakenraali K. M. Walleniuksen elämä ja tuotanto (1994)

Toinen painos nettiversiona!

LUE LISÄÄ...

 

© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2022  

Lea Virolainen & Lucci