Eräs epäkirjailija

                                                                                              Valokuva: Jarmo Kontiainen

Erno Paasilinna kehitti aikanaan käsitteen epäkirjailija kuvaamaan kirjoittamisen sekatyöläistä, joka "kirjoittaa, matkustaa ja antaa lausuntoja". Lehtolasta kehittyi 1980- ja 1990-luvuilla tekstinikkari, joka teki pakinoita, lehtijuttuja ja kirjallisuusarvosteluita, toimitteli niin aikakauslehtien teemanumeroita kuin kulttuurilehtiäkin sekä kävi seminaareissa puhumassa herra-ties-millä edellytyksillä.

Opiskelijana Lehtola puhutteli itseään fraseologian laitoksen mikroprofessoriksi, vaikka luki proosallisesti kirjallisuutta. Vuonna 1982 toimitettu Kaltion saamelaisteemanumero poiki kesätöitä lehtialalla, Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa sekä valmistumisen jälkeen fraa lancerina. Toimittajan työ oli tärkeä koulu myöhempää kirjoittajan uraa ajatellen: siinä piti oppia tekemään asiatekstiä, keskusteluttamaan asioita ja henkilöitä sekä saamaan aikaan valmista.

Monialainen, mutta lyhytjänteinen lehtikirjoittaminen kypsyi 1990-luvun alussa - Oulunsalo-lehden päätoimittajuuden aikana - päätökseksi jättäytyä Kanerva-Jaakonsaaren apurahan varaan. Ansiosidonnaisen avulla pääsi syventymään tutkimiseen ja kirjoittamiseen. Epäkirjailijan osallistujan roolia heijastelivat edelleen yhteiskunnalliset riennot, kuten päätoimittajuudet lappilaisessa Pohjoistuulessa ja pohjoissuomalaisessa Kaltio-lehdessä.


Panokseni Kirja joka muutti elämäni -kilpailuun, LUE tästä... 

 

Entiset elävät meissä

Saamelaisten historia vähemmistönä ja alkuperäiskansana houkuttaa usein suoraviivaisiin tulkintoihin alistetusta kansasta. Tätä tukevat monet kehityskulut, mutta voiko historiasta puhua myös muuten kuin kolonialismin valossa?

Lue lisää...

Saamelaiset – historia, yhteiskunta, taide

Päivitetty versio saamelaistietouden yleisteoksesta!

Avaa kirja...

Lue lisää… 

Saamelaiset suomalaiset

Suurteos Saamelaiset suomalaiset - kohtaamisia 1896 - 1963 (SKS)

Kanava-palkinnon ehdokkaana. Vuoden tiedekirja -kunniamaininta, lue perustelut. Vuoden historiateos -kunniamaininta, ks. tiedote.

LUE TEOS...

Saamelaiset suomalaiset

Saamelaiskiista

Saamelaisten itsehallinnon kehittyminen on herättänyt vastustusta. Mistä kiistassa on kyse? Lue lisää…

Vuoden tiedekirja -ehdokas ks. tiedote. Kanava-palkinnon ehdokkaana. Ks. plakaatti.

LUE TEOS...

Wallenius

Wallenius kirjailijakenraali K. M. Walleniuksen elämä ja tuotanto (1994)

Toinen painos nettiversiona!

LUE LISÄÄ...

 

© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2022  

Lea Virolainen & Lucci