Toimitustyöt

Lehtola kertoo:
”Killan lehtien lisäksi Kaltion teemanumero 1982 oli ensimmäinen laaja toimitustyö, jonka tein itse suunnittelusta kirjoitusten toimittamiseen ja kuvitustyöhön asti. Opin siinä jo toimittamistyön tuskan: ensimmäinen kirjoitus tuli heti kirjoituspyyntöä seuraavana päivänä, mutta sitten menikin lähes vuosi muiden kirjoitusten metsästämiseen! Inarin opiston Tuppivyö-lehden toimittaminen oli siitä helppoa, että opiskelijat saattoi pistää asialle.”

Lappilaisesta kulttuurilehdestä, Pohjoistuulesta, tuli 1990-luvun vaihteessa vähäksi aikaa ”uuden ajan airut” Lapin kulttuurielämään. Se nosti esiin Lapin nuoria kuvataiteilijoita ja kirjoittajia, otti kantaa nykyajan yhteiskunnan ongelmiin ja oli ajankohtainen kirjoittamalla jalkapalloilun perimmäisestä filosofiasta MM-kisojen tuoksinassa. 

Nuoret, siis vähän yli kolmekymppiset radikaalit suhtautuivat alentuvasti perinteiseen pohjoissuomalaiseen Kaltio-lehteen. Kaltion silloisen päätoimittajan, Tuure Holopaisen, mukaan Lehtola tölväisi jossakin kulttuuritapahtumassa, että Kaltio on yhtä hyvä lehti kuin se oli syntyessään 50 vuotta sitten. Kun Pohjoistuuli lakkasi ilmestymästä, Tuure totesi, että Pohjoistuuli on täsmälleen yhtä hyvä lehti kuin se oli ennen syntymistään!

Myöhemmin Lehtolasta tuli Holopaisen seuraaja Kaltion päätoimittajana (1996-1998). Ks. Lehtolan pääkirjoitus Kaltioon jalkapallokisojen aikana http://www.kaltio.fi/vanhat/index31fe.html?187.
  

 

Entiset elävät meissä

Saamelaisten historia vähemmistönä ja alkuperäiskansana houkuttaa usein suoraviivaisiin tulkintoihin alistetusta kansasta. Tätä tukevat monet kehityskulut, mutta voiko historiasta puhua myös muuten kuin kolonialismin valossa?

Lue lisää...

Saamelaiset – historia, yhteiskunta, taide

Päivitetty versio saamelaistietouden yleisteoksesta!

Avaa kirja...

Lue lisää… 

Saamelaiset suomalaiset

Suurteos Saamelaiset suomalaiset - kohtaamisia 1896 - 1963 (SKS)

Kanava-palkinnon ehdokkaana. Vuoden tiedekirja -kunniamaininta, lue perustelut. Vuoden historiateos -kunniamaininta, ks. tiedote.

LUE TEOS...

Saamelaiset suomalaiset

Saamelaiskiista

Saamelaisten itsehallinnon kehittyminen on herättänyt vastustusta. Mistä kiistassa on kyse? Lue lisää…

Vuoden tiedekirja -ehdokas ks. tiedote. Kanava-palkinnon ehdokkaana. Ks. plakaatti.

LUE TEOS...

Wallenius

Wallenius kirjailijakenraali K. M. Walleniuksen elämä ja tuotanto (1994)

Toinen painos nettiversiona!

LUE LISÄÄ...

 

© Copyright Veli-Pekka Lehtola 2022  

Lea Virolainen & Lucci